Vaccinationer mot säsongsinfluensa
Inom ramarna för det nationella programmet ges influensavaccinet avgiftsfritt dem vars hälsa allvarligt hotas av influensa eller vars hälsa gynnas betydligt av vaccination. Influensavaccinationer ordnas traditionellt varje år under slutet av hösten.
Följande grupper är berättigade till avgiftsfri influensavaccination:
- Alla som har fyllt 65 år
- Personer som hör till riskgrupper på grund av sjukdom eller behandling
- Gravida
- Barn i åldern 6 månader – 6 år
- De som inleder värnplikten och frivilliga som inleder militärtjänstgöring
- Den närmsta kretsen kring personer som är speciellt mottagliga för allvarlig influensa
- Social- och hälsovårdspersonal samt personal inom läkemedelsförsörjningen som deltar i direkt vård eller omsorg av patienter och kunder
- Personer som bor eller vistas länge i anstaltliknande förhållanden, som till exempel kriminalvårdsanstalter, är också berättigade till gratis influensavaccination.
En hälsovårdare, sjukskötare eller läkare bedömer om den som ska vaccineras tillhör en målgrupp för avgiftsfri vaccination. Om personen inte tillhör en målgrupp kan hen få vaccinet från apoteket själv med recept. Personer som inte hör till riskgrupper och som har skaffat vaccinet med recept vaccineras på samma verksamhetsställen i Soite.
Influensavaccination och coronavirusvaccination kan ges vid samma besök och vi rekommenderar att influensavaccinet tas samtidigt med senhöstens boosterdos av coronavirusvaccinet om personen har rätt till coronavirusvaccinet.
Gravida personer, under sju år gamla barn och den närmaste kretsen kring personer som är speciellt mottagliga för allvarlig influensa får sina vaccinationer på Soites rådgivningar. Skolelever vaccineras inom skolhälsovården och studerande inom studerandehälsovården. Hälsovårdarna informerar om elevernas vaccinationer via Wilma.
Kunder inom serviceboende, hemvård, intervallvård, avdelningsvård och hemsjukhusvård vaccineras i enheterna eller hemma hos kunden i samband med att en skötare är på besök.
Tidsbokning på webben och per telefon
Tidsbokningen i Egenvårdstjänsten på webben är öppen 24/7.
- Logga in dig i Egenvårdstjänsten med dina egna bankkoder (eller någon annan säker identifiering) så kan du boka tid åt dig själv.
- Dagarna med lediga tider är märkta med grönt i webbkalendern.
- Du kan boka tid åt en annan person ifall ni har ingått ett avtal om att uträtta ärenden å en annan persons vägnar.
Efter de allmänna vaccinationsdagarna kan vaccinationstid till den egna hälsostationen bokas via hälsostationens telefonnummer.
Tidsbokning för vaccination på rådgivning kan göras per telefon via rådgivningarnas centraliserade telefontjänst.
Den digitala tidsbokningen sker smidigare och vi rekommenderar att tid bokas digitalt om möjligt.
Uträttande av ärenden per telefon
-
Rådgivningarnas centraliserade telefontjänst
Du kan lämna en begäran om att bli uppringd. Vi ringer dig samma dag.
Ring: +358 6 826 4477ServicetiderServicetider
Mån–tors 07:00–13:00
Fre 07:00–12:00