Flytta dig till innehållet
Mellersta Österbottens välfärdsområde

Den som ska på resa får vaccinationsrådgivning av smittskyddsskötaren samt av hälsovårdaren under rådgivningarnas telefontider.

När den som ska resa har tagit kontakt går rådgivningens hälsovårdare igenom de vaccinationer som är i kraft. Hälsovårdaren gör också upp ett individuellt vaccinationsprogram enligt resmål och resans längd. Hälsovårdaren skaffar nödvändiga vaccinrecept av en läkare. Även behovet av läkemedel mot malaria i förebyggande syfte ska bedömas. En läkare skriver receptet för det.

Vaccinationerna ges av hälsovårdaren på rådgivningarna eller inom skol- eller studerandehälsovården.

De grundläggande vaccinationerna (t.ex. stelkramp-difteri, mässling-påssjuka-röda hunden, dvs. MPR-vaccinationen samt polio) som fås på rådgivningen är avgiftsfria för alla. 

Behovet av övriga vaccinationer bestäms enligt resmålet och resans längd.  Om resenären behöver vaccination mot gula febern, ges även den på rådgivningen. Den kostar 51,40 euro och i priset ingår vaccinationen och ett internationellt vaccinationsintyg.

Övriga nödvändiga vaccinationer ska klienten köpa på apotek på recept och vaccinationerna ges på rådgivningarna eller inom skol- eller studerandehälsovården.

Uträttande av ärenden per telefon

Uträtta ärenden digitalt

Ta en titt också på dessa