Flytta dig till innehållet
Mellersta Österbottens välfärdsområde

Alla har rätt till kultur, men alla har inte råd att köpa biljetter till exempel till muséer, teaterföreställningar eller konserter. Som en lösning på detta har man tagit i bruk Kaikukortet.

Kortet är personligt, kostar ingenting, och är giltigt i ett år från och med den dagen du får kortet.

Med Kaikukortet kan du skaffa gratis inträdesbiljetter exempelvis till festivaler, teaterföreställningar och konserter. Kortet är personligt, kostar ingenting, och är giltigt i ett år från och med den dagen du får kortet.

Du kan få kortet om:

 • du som klient använder tjänster vid en sådan enhet i Soite som är med i Kaikukortsverksamheten. Ett krav är att du på grund av en trängd ekonomisk situation inte har råd att köpa inträdesbiljetter
 • du är minst 16 år

Du kan få Kaikukortet hos enheter som finns med på listan över dem som delar ut kortet i Mellersta Österbotten. Du får kortet om du är klient vid något av dessa verksamhetsställen

Be personalen om ett eget kort. Det krävs inga särskilda redogörelser över dina inkomster för att du ska få kortet.

Med kortet kan du skaffa biljett till många kulturella besöksmål i Mellersta Österbotten. Det är t.ex. fråga om muséer, teaterföreställningar, festivaler och konserter. I nätverket för kortet ingår sammanlagt 30 kulturella besöksmål och en stor del av deras utbud.

Med kortet kan du även delta i en stor del av kurserna vid Karlebynejdens institut och vid Perhonjokilaakson kansalaisopisto.

Alla kulturella besöksmål som är med i Kaikukortsnätverket informerar på sina webbplatser om evenemang och föreställningar du kan använda kortet vid. Du kan också ringa det kulturella besöksmålet och fråga om utbudet för personer som har kortet.

Med kortet kan du skaffa biljett till kulturella besöksmål från besöksmålets egen biljettförsäljning. Var beredd på att visa upp ditt kort och ange numret på kortet när du skaffar biljetten. Du kan inte skaffa biljetter i webbutiker med kortet.

Om du köper biljett via en kommersiell biljettförmedlare så som Lippupiste måste du betala en serviceavgift trots att själva biljetten är avgiftsfri. Du kan oftast också få en biljett direkt från kulturobjektet, och då tillkommer ingen serviceavgift.

Om du vill delta i kurser vid  Karlebynejdens institut eller Perhonjokilaakson kansalaisopisto, anmäl dig på förhand på vanligt sätt. Meddela dessutom numret på ditt kort per telefon till institutets kansli.

Antalet Kaikukort-biljetter och Kaikukort-kursplatser kan vara begränsat.

Ta med dig Kaikukortet

Ta med dig ditt kort när du går till ett kulturevenemang eller en kurs. Personalen kan be att få se ditt kort och identitetsbevis.

Biljetter också för barn

Om du har barn under 16 år kan du med kortet skaffa biljetter till dem när ni går tillsammans på ett evenemang. Med kortet kan du också skaffa gratis biljetter till dina barnbarn när ni går tillsammans på ett evenemang.

Kaikukortet för organisationer

Olika social- och hälsovårdsenheter som delar ut kortet har även själva ett kort till sitt förfogande. En anställd kan med organisationens kort skaffa en gratisbiljett åt sig själv när hen ordnar ett smågruppsbesök för en eller flera personer som har ett Kaikukort. Dessutom kan en anställd använda organisationens kort för att skaffa gratisbiljett för ett smågruppsbesök åt sig själv och sina under 16 år gamla klienter som är i en svår ekonomisk situation när hen ordnar ett smågruppsbesök. Under 16 år gamla klienter kan inte få egna kort eftersom åldersgränsen för kortet är 16 år.

Kortet för organisationer kan inte användas till kursutbudet vid instituten. 

Om du vill delta i ett evenemang i en smågrupp eller på tu man hand med en anställd vid en organisation som delar ut kortet, fråga om hen kan komma med dig.

Gratisbiljett för assistent

En följeslagare, ledsagare eller assistent till en klient som använder kortet får en gratisbiljett. Det gäller t.ex. assistenter till rörelsehindrade personer, ledsagare för synskadade personer och handledare för personer med utvecklingsstörning. En tolk kan vara exempelvis en teckenspråkstolk, skrivtolk eller taltolk.

Innehavaren av kortet skaffar inträdesbiljett till sin assistent eller tolk samtidigt som hen skaffar sin egen biljett.

En kulturkompis som sällskap

Vill du ha sällskap eller stöd på ett kulturbesök? Du kan be en frivillig kulturkompis göra dig sällskap.

Gör så här:

Kontakta:
Ystävätoimisto
tfn 0400 442 953
ystava.kokkola@gmail.com
Vagnkarlsvägen 4B (SPR Kirppis)
67100 Karleby

Berätta vilket evenemang du vill gå på eller be om tips på evenemang. En koordinator letar efter en frivillig kulturkompis och bokar biljetterna för er. Den frivilliga kulturkompisens biljett är gratis.

Kulturkompisen ringer dig så att ni kan komma överens om var och när ni träffas. 

Kaikukortet nationellt

Målet med Kaikukortsverksamheten är att göra det lättare för personer i en svår ekonomisk situation att njuta av konst och kultur.

Med kortet kan du också ta del av kulturutbudet på andra orter som har i bruk Kaikukortet

Kaikukortet är i bruk på flera orter i Finland och deras kulturutbud ingår i kortets utbud. Du kan bekanta dig med kulturutbudet på andra orter närmare på webbplatsen Kultur för alla.

Utdelare av Kaikukortet

Uträttande av ärenden per telefon

Uppsökande ungdomsarbete

 • Uppsökande ungdomsarbete  i Karleby
  Ungdomscentret Vinge
  Trädgårdsgatan 2 A
  67200 Karleby
  tfn 044 780 9267
 • Navigatorn i Mellersta Österbotten
  Ungdomscentret Vinge
  Trädgårdsgatan 2 A
  67200 Karleby
  tfn 044 780 9261
 • Uppsökande ungdomsarbete i Kaustby, Vetil och Halso
  TE-byrån
  Kappelintie 13
  69600 Kaustby
  tfn 040 652 7488
 • Uppsökande ungdomsarbete i Kannus
  Lopotinkatu 1
  69100 Kannus
  tfn 044 474 5248
 • Uppsökande ungdomsarbete i Toholampi och Lestijärvi
  Lampintie 5
  69300 Toholampi
  tfn 040 150 5234
 • Uppsökande ungdomsarbete i Perho
  Keskustie 2
  69950 Perho
  tfn 040 162 2362

Organisationer och föreningar

 • Karleby: Kulmakartano
  Fabriksgatan 47, 67100 Karleby
  tfn 040 593 1136 och 040 486 8323
 • Perho ådal: Vaskooli
  Koulutie 33 A 4, 69700 Vetil
  tfn 040 574 4595 och  040 511 1896 
 • Lestijokidalen: Koivutarha
  Lopotinkatu 1, 69100 Kannus
  tfn 040 486 4046 och 040 486 6764 

Serviceställen

Mera information

Henri Nevalainen

Utvecklingsplanerare, främjande av välfärd och hälsa

Telefon: +358 40 804 2205

Ta en titt också på dessa